Na vrcholu českých hor

|

Rodinná chalupa s názvem Dvě sestry v malebném prostředí na pomezí Jizerských hor a Krkonoš je určena pro příjemné chvíle s rodinou v každém ročním období. Stavba, kterou projektovala a postavila rodinná firma Projectica, je věrnou kopií původní historické chalupy a odkazuje na tradiční místní architekturu. Studio Denisy Strmiskové navrhlo s pečlivým smyslem pro detail interiér, balancující designem nábytku na hranici minulosti a současnosti. Výsledkem je útulná a zároveň minimalistická atmosféra, harmonické setkání tradice a moderny.

Text: Redakce

Foto: KUBICEK.STUDIO

V oblíbené výletní a lyžařské destinaci poblíž Harrachova, na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, vyrostla chalupa otevřená jak veřejnosti pro ubytování, tak pro volné víkendy rodiny a přátel jejích majitelů. Za výstavbou a projektem stojí rodinná firma majitelů Projectica. Chalupa na vrcholu českých hor mísí klasický a moderní design.

Přáním majitelů bylo do místa promítnout zachování původu, tradic, řemesla, lokálnosti a současně mu vdechnout novost, svěžest, otisk dnešní doby a toho, co je jim blízké. Název Dvě sestry pak pramení z osobního příběhu majitelky. Je připomínkou vlastní sestry, dvou dcer – sester a víry v sílu spojení ženské energie.

Tradiční postupy jizerské architektury

Cílem bylo vytvořit zklidňující minimalistické prostředí a podtrhnout celkovou atmosféru chalupy, která je téměř identickou kopií té původní. Důležitá byla kvalita materiálu, provedení a celková kompaktnost vnější a vnitřní atmosféry chaloupky.

Chaloupka kopíruje téměř totožně svoji historicky původní předlohu – rodinnou chalupu, v níž původní majitelé nějaký čas v horách pobývali i natrvalo. V její fasádě jsou dodrženy tradiční postupy jizerské architektury. Všechny dřevěné prvky jsou vyrobeny ručně na míru, střechu pokrývá šindelová krytina z jesenického šindele, a funkční okna s dvojsklem kopírují tradiční tvarování.

Výchozí předlohou byla i dispozice vnitřních místností, které kopírují její původní stav. V přízemí je to velkorysá světnice s kachlovými kamny, posezením a zázemím kuchyně s možností rozevření francouzského okna a otevření celého prostoru do zahrady. Samostatná kuchyně orientovaná na východ zase atmosférou perfektně funguje na ranní snídaně a nabízí veškeré zázemí pro pohodlné vaření. V objektu se dále nacházejí dvě samostatné koupelny s WC a sprchou. V horním patře potom dvě ložnice s možností ubytování osmi osob.

Mezi minulostí a současností

Design nábytku balancuje na hranici mezi minulostí a současností. Jde o záměrnou kombinaci několika druhů a odstínů dřev, kovy a světlé tóny. V detailu se potom prostory promítá teplá oranžová barva. Mobiliář je navržený v jednoduchém tvarování a v kvalitních materiálech kovu či masivního dřeva. Řada nábytku je vyrobena na míru truhlářskými dílnami nebo jde o repasi starých kusů nábytku a osvětlení.

Ze současného designu designéři zvolili dánskou značku Frama – jídelní židle a osvětlení v obývacím prostoru, jemné textilní svítidlo nebo svítidlo švédského výrobce Wästberg v kuchyni. Interiér je doplněný ilustracemi českých výtvarníků Tomski&Polanski, které tématicky zpracovávají prostředí Jizerských hor.

Předchozí

Lesní chata u Prahy

Růst cen skladů narazil na strop, poptávka klesá

Další