E&B nejen o designu, skle či spojení sportu a architektury

|

Právě vychází první podzimní číslo prestižního časopisu E&B, magazínu pro Estate a Business. Jeho hlavním tématem je tentokrát design, především ten český, protože již za pár dnů začne 26. ročník mezinárodního festivalu Designblok, jehož tématem je mládí.

A důvod je jasný – podle slov Jany Zielinski, zakladatelky a ředitelky Designbloku, dobrý design v sobě mládí automaticky obsahuje. Kvalitní a krásné věci nám déle slouží a stále jsou aktuální, tedy mladé. Připravili jsme i malou ochutnávku toho, co bude na Designbloku k vidění. A věřte, že se máte na co těšit!

Naším dalším tématem jsou umělecká díla jako součást veřejného prostoru a developerských projektů. Nebo s námi můžete objevovat nečekaně zajímavé příběhy a produkty českých sklářů. O tom, jak se dají skleněné sny měnit ve skutečnost, ví své Tomáš Januš, šéf Crystalexu, největšího českého výrobce nápojového skla.

Nabídneme také zajímavý pohled na architekturu ve spojení se sportem a stavbami stadionů a sportovišť. Přidáme novinky z oblasti, legislativy, stavebnictví, architektury i designu, pozvánku na aktuální zajímavé akce spojené s architekturou nebo inspirativní knižní tipy.

Pojďme se tedy společně inspirovat a objevujme nové možnosti pro váš byznys a životní styl v našem aktuálním vydání!

OBSAH

20 / Umění nabízí možnost zažít bydlení ve městě jinak

Developeři dnes staví nejen takové budovy, které jsou někdy samy o sobě uměleckými díly, ale snaží se své projekty maximálně otevřít umění jako celku. Utváření kvalitního veřejného prostoru je totiž to nejcennější, co mohou městu a veřejnosti nabídnout. Navazují tak na dědictví předků, kteří byli zvyklí propojovat všechny významné stavby s uměním. A umění do veřejného prostoru patří. Je to jedna z věcí, díky níž se lidé cítí ve své lokalitě jako doma. Umělecká díla vnáší do projektů i jejich okolí pocity klidu a radosti.

38 / Na stavebnictví i development dopadají nové regulace

Stavebnictví dnes čelí mnoha výzvám, především tématům spojeným s ESG, a to nejen z pohledu udržitelnosti, ale i společenské odpovědnosti a řízení podniku. Rudolf Kristian, vedoucí advokát AegisLaw, v rozhovoru pro Estate & Business říká, že řada firem začala přijímat opatření k udržitelnosti už dávno předtím, než začalo být ESG povinností. Stavebnictví se však bude týkat i další evropská regulace, a to nařízení o odlesňování EUDR, které je pro mnoho firem zatím velkou neznámou.

44/ Sport vs. architektura

K tak trochu neobvyklým a ne příliš častým úkolům pro architekty patří projekty sportovišť. Psali jsme už třeba o Jakubu Klaškovi, který se podílel třeba na návrhu futuristického stadionu pro Hangzhou či celodřevěného stadionu pro tým Forrest Green Rovers. K zajímavým konceptům patří i revitalizace a rozvoj sportovního areálu U červených domků v Hodoníně, jehož autory jsou architekti z ateliéru PROAM ARCHITEKTI. Tentokrát se podíváme na plánované stavby stadionů a sportovišť v Brně, Valašském Meziříčí a v Ostravě.

50 / Sny se dají měnit ve skutečnost

S Tomášem Janušem, generálním ředitelem sklářské firmy Crystalex CZ, která patří k největším výrobcům nápojového skla v Česku a disponuje i největší kapacitou a technologiemi pro zušlechťování skla, jsme si povídali nejen o navazování na historii značky nebo českého sklářství, ale hlavně o dalších plánech. Patří k nim třeba rebranding a inovace značky Egermann, nové kolekce a především otevření nového luxusního flagship store v ikonické budově Masaryčky koncem září.

56 / Hledáme dlouhodobá a udržitelná řešení

Díky EXX ožívá každý prostor unikátní elegancí a inovativním designem. Tato společnost se pyšní nejen svými vynikajícími projekty, ale také vášní pro precizní práci a neustálou touhou po inovaci. Jednatel David Hladký nám s hlavním designérem Ondřejem Karpianem přiblížili své srdcové projekty a prozradili také, jaké trendy jsou ve světě interiérů a designu aktuální.

68 / Sázka na nejistotu, která se vyplatila

S Janou Zielinski, zakladatelkou a ředitelkou mezinárodního festivalu Designblok, jsme si povídali nejen o tom jak se jí během uplynulých více než 25 letech podařilo vybudovat prestižní festival designu a jaké byly jeho začátku v době, kdy o našem designu nikdo moc nevěděl, ale hlavně o nadcházejícím 26. ročníku, jehož brány se otevřou už začátkem října. Říká, že zpočátku to byla sázka na nejistotu, ale nakonec se ukázalo, že podobné sázky fungují. Pověděla nám také něco víc o knize Křehká krása designu, která právě vychází, nebo o vstupu strategického investora.

80 / Transparentnost, jemnost, razantnost

Křišťálové střepy jako dokonalá alegorie k fascinujícím kouskům ledu. Český fashion designér Lukáš Macháček společně s Kateřinou Handlovou, uměleckou ředitelkou společnosti Rückl, vytvořili unikátní křišťálové jehlice vyrobené z recyklovaného skla, které připomínají dechberoucí krásu, křehkost a čistotu ledu.

87 / Vybroušený briliant s čistou duší

Váza Hruška sklárny Moser dostala novou barvu, inspirovanou krásou skutečné hrušky, kdy medově žlutá přechází do zelenohnědých hřejivých tónů. Její stávající tři barevné odstíny akvamarín reseda, alexandrit růžová a beryl modrá doplnil čtvrtý – topas reseda. Vrací se tak ke zdroji své inspirace a je provedena v teplých přírodních barvách. Je to vybroušený briliant, který pevně drží svou nakloněnou rovinu.

Předchozí

Interiér směřující k askezi

Křehká krása designu

Další