Křehká krása designu

|

Celý život hledá krásu a leitmotivem jejího života je proměna obyčejných věcí ve svátek. I proto Jana Zielinski již přes 25 let organizuje Designblok, největší přehlídku současného designu ve střední Evropě. Jak se jí podařilo vybudovat festival a zároveň šířit povědomí o designu? Jaké překážky musela překonat?

Text: Redakce

Foto: Nakladatelství nastole, Salim Issa

Otevřený rozhovor vedený novinářkou Andreou Běhounkovou dává nahlédnout, jak přemýšlí jedna z nejvýznamnějších žen českého designu. Unikátní publikaci ve zpracování grafické designérky Zuzany Lednické vydává 26. září, tedy krátce před začátkem letošního Designbloku, nakladatelství nastole. 

Nevšední životní cesta

Knihu Jana Zielinski: Křehká krása designu vydává letos na podzim nakladatelství nastole, které se pod mateřskou firmou Albatros Media věnuje aktuálním tématům, autentickým příběhům a nevšedním životním cestám.

Vznik knihy iniciovala manažerka knižního nakladatelství Albatros Media Kateřina Janebová: „Janu sleduji prostřednictvím Designbloku už dlouhá léta, jsem velkou fanynkou a obdivovatelkou její práce. V roce 2023 jsem se zúčastnila akce Inspirativní Networking, kde Jana vystupovala. A to byl ten impuls, kdy jsem si řekla, že ji oslovím s nápadem na knihu, úplně mě odzbrojila svým přirozeným projevem. Myslím si, že její osobnost, lehkost, styl, nadhled, humor – zkrátka celý balíček, může inspirovat mnoho lidí. Její životní příběh v téhle krásné knize doufám potěší každého, kdo po ní sáhne.“

Jana Z.191542 Final
Jana Zielinski, zakladatelka a ředitelka pražského mezinárodního festivalu Designblok, iniciátorka vzniku Akademie designu České republiky, která každoročně udílí Ceny Czech Grand Design, a také zakladatelka a umělecká spoluředitelka galerijní značky Křehký.

Terapie knihou

Rozhovor s Janou Zielinski vedla a do knižní podoby zpracovala novinářka, publicistka a dlouholetá šéfredaktorka magazínů ELLE a Vogue CS Andrea Běhounková. 

„S nabídkou napsat společně knihu přišla Jana na konci loňského léta. Měla jsem za sebou tříměsíční sabatikl a říkala jsem si, že by bylo fajn si ho ještě o pár měsíců prodloužit. Jenže jsou nabídky, které prostě nemůžete a ani nechcete odmítnout. S Janou jsme strávily více jak půl roku setkávání v našich domovech, přičemž vznikly desítky hodin záznamů rozhovorů, které jsem přepisovala a pokusila se Jany vyprávění rámovat příspěvky a vzpomínkami jejích nejbližších, kamarádů a spolupracovníků,“ uvedla Andrea Běhounková.

Autorka si podle svých slov záměrně chtěla povídat trochu více o Janě než o Designbloku nebo designu obecně a překvapilo ji, s jakou otevřeností a upřímností Jana ke konceptu přistoupila. „A stejně tak mě zaskočilo, kolik toho máme společného. Kromě lásky ke krásným věcem také například velké ambice generující úzkosti anebo touhu napsat román. A teď nás už navždycky spojuje i naše společná kniha. Navíc s ilustrací od Bačáka a grafickou úpravou od Zuzany Lednické! Za mě je to jednoznačně terapie knihou,“ dodává Andrea.

Kniha neoslní efekty, je pokorná a klasická

O grafické zpracování knihy se postarala česká grafická designérka, výtvarnice a pedagožka Zuzana Lednická. Autorem ilustrovaného portrétu na obálce je renomovaný výtvarník Michal Bačák.

„Když má kniha krásu přímo v názvu je to hodně zavazující. Inspirací mi bylo kromě Jany i prostředí, ve kterém se pohybuje. Křehký porcelán, světlo a její energie v podobě akcentu barvy. Představovala jsem si, jak kniha leží u ní doma na stole. Bílá nenápadná knížka menšího formátu s napůl odhaleným portrétem na obálce neoslní efekty, je pokorná a záměrně klasická. Jana totiž miluje tradice a pořádek, což je i odpověď na to, jak se mi s ní a s Andreou spolupracovalo – skvěle,“ říká Zuzana Lednická.

Ziel 66 67
Předchozí

E&B nejen o designu, skle či spojení sportu a architektury