Signal Festival ovládne Pražský hrad

|

Signal Festival poprvé promění areál Pražského hradu na projekční plochu a galerijní zónu. Hradčany povede jedna ze dvou tras 20. ročníku, který od 10. do 13. října představí to nejlepší z digitální a kreativní kultury. Druhá trasa ukáže návštěvníkům tvorbu renomovaných českých i zahraničních umělkyň a umělců v centru Prahy.

Text: Redakce

Foto: Signal Festival

Letošní Signal Festival nabídne 22 instalací, z nichž sedm je exkluzivně za branami Galerijní zóny. K lákadlům programu patří videomapping Filipa Hodase na Arcibiskupský palác, monumentální objekty Jiřího Příhody ve Šternberském paláci, multimediální výstava londýnského studia UVA využívající kinetická kyvadla v galerii Kunsthalle Praha nebo zvuková projekce italského umělce Quayoly v CAMPu.

Signal Festival 2024 Vizuál

Známá i dosud neobjevená místa Prahy

První letošní trasa je festivalovou premiérou – poprvé oživí Pražský hrad. Začíná v Jízdárně Pražského hradu a pokračuje přes paláce na Hradčanském náměstí a Jižní zahrady, které budou díky festivalu exkluzivně otevřeny i ve večerních hodinách, do galerie Kunsthalle Praha.

Ve Šternberském paláci se například návštěvníci setkají s tvorbou jednoho z nejvýraznějších současných českých umělců Jiřího Příhody. Skrze objekt Capriccio se návštěvníci dostanou k oválnému objektu UAPs, na kterém uvidí projekci s využitím umělé inteligence odkazující na malířskou techniku renesančních mistrů. Třetí instalací od Příhody je experimentální příbytek s názvem Karbola, který působí dojmem, že v palácové zahradě přistála mimozemská loď.

Český 3D umělec a grafik Filip Hodas, jehož tvorba se stává virální, vytvořil na míru Arcibiskupskému paláci vrstevnatý videomapping Eternal Recurrence. Vypráví digitální ságu o vzniku a vývoji forem života.

Pojem ve světě digitálních médií, londýnské studio United Visual Artist (UVA) pro Signal Festival a Kunsthalle Praha připravilo projekt Strange Attractions kombinující kinetická kyvadla a multimediální instalace.

Zastávky digitální a kreativní kultury

Druhá letošní trasa propojí zastávky digitální a kreativní kultury na Starém Městě a v centru Prahy. Návštěvníci se mohou těšit na instalace na Staroměstském náměstí a v jeho okolí. Fasádu Městské knihovny na Mariánském náměstí promění v hlubiny oceánu videomapping The Rhythm of the Ocean, a to za hudebního doprovodu od držitelky pěti nominací Grammy Suzanne Ciani. Abstraktní rej je dílem španělsko-dánského vizuálního dua Desilence.

Ve skrytém Barokním refektáři dominikánského kláštera překvapí zvuková instalace Silent Echoes od průkopníka zvukového umění Billa Fontany. Ten svá díla prezentoval od Brooklynského mostu přes Vítězný oblouk po Big Ben. V Silent Echoes k uším návštěvníků dolehnou zvony katedrály Notre Dame a zvuky ledovcové jeskyně ve skalním masivu Dachstein. Instalace vznikla díky spolupráci s organizací Arts Electronica.

Trasu pražským centrem uzavírá v CAMPu série videí Effets de Soir. Název je zároveň označením pro přírodní jev viditelný za soumraku a za svítání, kdy světla, stíny, teplé a studené tóny přecházejí jeden v druhý. Na plátno tento podmanivý přechod zkoušeli přenést malíři od Moneta po van Gogha a nyní, inspirován výtvarníky i přírodou, také pomocí nových technologických přístrojů italský umělec Quayola.

Datový totem i evropské kreativní fórum

V rámci otevřené výzvy Signal Calling ve spolupráci s PrusaLabem, prototypovou dílnou Josefa Průši, vznikl datový totem Audire Fluctus. Transmediální sochu na pomezí světelného objektu a interaktivního díla vytvořil intermediální umělec Kryštof Brůha. Na Piazzettě Národního divadla bude monitorovat rušnou technologickou aktivitu okolí a zviditelňovat ji jako barevnou a dynamickou texturu.

Signal Festival poprvé doplní nová platforma pro vzdělání a networking, konference Signal Forum, která propojí profesionály z oblasti umění, vědy a technologií, do Prahy přiveze osobnosti z NASA či CERNu. Nové evropské kreativní fórum vzniklo ve spolupráci se slovenským festivalem Sensorium. Uskuteční se 11. a 12. října v pražském CAMPu.

Předchozí

Sny se dají měnit ve skutečnost

Sázka na nejistotu, která se vyplatila

Další