Klíčem k úspěchu je diverzifikace a dlouhodobé plánování

|

Pavel Sehnal, významný český podnikatel, politik a majitel SPGroup a.s., je známý svými investicemi do nemovitostí, volnočasových aktivit a zdravotnictví. V rozhovoru pro časopis Estate & Business se s námi podělil o své pohledy na současnou situaci v podnikání a své dlouhodobé investiční plány.

Text: Jana Chuchvalcová

Foto: Michael Tomeš

Vaše skupina SPGroup investuje do celé řady oblastí. Jakým způsobem vybíráte své investiční příležitosti?

Každý investor se musí rozhodnout, jak svůj majetek rozloží. Já věřím, že klíč k úspěchu spočívá v diverzifikaci. Proto investuji do tří hlavních oblastí – peníze a dluhopisy, akcie a samozřejmě nemovitosti. Nemovitosti jsou pro mě klíčové, protože jejich hodnota roste stabilně a přináší také příjmy z pronájmu. Díky tomu je tato oblast méně riziková ve srovnání s akciemi.

Myslím, že každý, kdo má nějaký přebytek ve svém rozpočtu, uvažuje o koupi nemovitosti. Lidé rádi investují do bytů, firmy nebo podnikatelé mohou uvažovat o větší investici, například koupit nebo postavit kanceláře. A ti úplně nejbohatší investoři staví obchodní centra.

Nemovitosti jsou tedy vaší hlavní doménou. Které projekty aktuálně připravujete?

Ano, nemovitosti tvoří podstatnou část našeho portfolia. V současnosti připravujeme několik projektů. Například v Paze na Zličíně plánujeme 44 bytových jednotek ve Villa Domech a v Troji rozvíjíme projekt bytových domů Horizont.

Dále investujeme do rekonstrukce hotelu Svornost v Harrachově, který je podle mého názoru lokalitou s velkým potenciálem pro celoroční turismus. Navíc věřím, že technologie, jako je SnowFactory, která zajistí celosezonní sníh, přitáhnou do Harrachova více návštěvníků i mimo zimní sezonu.

Vaše investice nejsou jen v oblasti nemovitostí. Jaké další aktivity zahrnuje vaše portfolio?

Jedním z našich hlavních projektů je Aquapalace Čestlice, který je největším aquaparkem ve střední Evropě. Ročně ho navštíví přes milion lidí, což z něj činí jeden z nejnavštěvovanějších volnočasových objektů v Česku.

Rovněž vlastníme Výstaviště Letňany. Ze zchátralého areálu jsme zde udělali moderní výstavní prostory, kde pořádáme přes 50 veletrhů ročně, které navštíví okolo milionu lidí a 8800 firem. Tento projekt má velkou ekonomickou i společenskou funkci, zejména pro menší a střední firmy, které si nemohou dovolit vystavovat na zahraničních veletrzích. V Česku je to méně nákladné a jejich zahraniční partneři za nimi přijedou. Pro některé z oněch firem to představuje dokonce hlavní zdroj jejich zakázek.

V rozhovorech často zmiňujete problémy spojené s byrokracií ve stavebnictví. Jaké konkrétní změny byste navrhoval?

Schvalovací procesy v oblasti nemovitostí jsou v České republice neúměrně dlouhé a komplikované. Až 70 procent doby trvá kvůli prodlevám na stavebním úřadě nebo dotčených orgánech.

Navrhuji například zavedení pravidla, že pokud městská část nerozhodne ve lhůtě 30 dnů, mělo by rozhodnutí padnout ve prospěch žadatele. To by nejen urychlilo procesy, ale také by to mohlo snížit ceny bytů až o 30 procent. Praha má desítky tisíc bytů, které čekají na schválení – a to je jeden z důvodů, proč jsou ceny nemovitostí tak vysoké.

Kromě podnikání jste aktivní i v politice. Co vás k tomu vedlo?

Věřím, že úspěšní podnikatelé by měli přispívat k rozvoji společnosti. Mám bohaté zkušenosti z byznysu, kde jsem řídil desítky firem a vytvořil přes tři tisíce pracovních míst. Nyní chci tyto zkušenosti využít v politice, abych pomohl vytvořit legislativní podmínky, které zlepší život občanů i podnikatelů.

Kromě toho se dlouhodobě zasazuji o snížení byrokracie, podporu malých a středních podniků a zavedení eura, které by pomohlo českým firmám v mezinárodním obchodě.

Jaká je podle vás budoucnost českého podnikatelského prostředí?

Pokud se podaří snížit byrokracii a zrychlit schvalovací procesy, vidím budoucnost podnikání v Česku pozitivně. Soukromý sektor potřebuje více volnosti, aby mohl růst a rozvíjet se. Když se bude dařit podnikatelům, budou to vracet společnosti, například formou podpory projektů s pozitivním dopadem na komunitu.

***

Dscf0034

Ing. Pavel Sehnal, majitel SPGroup a.s.

Pavel Sehnal je český miliardář a politik. Má vysokoškolské technické vzdělání v oboru strojírenství, ale po roce 1989 se úspěšně věnoval finančnictví a pojišťovnictví – založil Podnikatelský penzijní fond a Českou podnikatelskou pojišťovnu.

Jeho skupina SPGroup zahrnuje přes 66 firem ze všech oborů, jde o služby, pojišťovnictví, výrobu, zdravotnictví či nemovitosti. K nejvýznamnějším patří Slavia pojišťovna, Aquapalace Praha Čestlice, PVA EXPO Praha Letňany a tiskárna OTK printing & packaging.

Pavel Sehnal je sportovec tělem a duší – v letech 2018, 2019 a 2022 zvítězil v soutěži kapitánů poháru České asociace námořního jachtingu, běhá dálkové závody na běžkách, jezdí na mořském kajaku a je prvním Čechem, který úspěšné stanul na severním i jižním pólu. Také je nadšeným hudebníkem, nejraději hraje s kamarády na kytaru u ohně.

Předchozí

Zpomalení stavebnictví jako šance k inovacím

1 2 3 – 123 let s železničním mostem

Další