Šetříme firmám cenné zdroje i čas

|

Společnosti více než jindy uvažují o tom, jak efektivně financovat své projekty, ať již jde o developerskou výstavbu, anebo investice. Řada z nich míří nejprve do finanční instituce, ale jednání ne vždy vedou ke kýženému cíli. Aby zájemci o odvážné podnikatelské počiny neztráceli čas, stará se o ně tým značky fin4Business, kterou reprezentují Pavel Ráliš a Monika Fremuntová. Právě Pavlu Rálišovi patřily následující otázky.

Text: Redakce

Foto: Archiv fin4Business

Jak byste fin4Business přiblížil čtenářům?

Naše značka je relativně mladá. Na trhu působíme druhým rokem. Soustředíme se na zprostředkovatelskou a konzultační činnost při zajišťování financování podnikatelských projektů. Výhradně však pro právnické osoby.

S Monikou Fremuntovou jsme se léta pohybovali v prostředí úvěrových a leasingových společností a trh známe více než detailně. Naše know-how zužitkováváme zejména na poli investičních úvěrů a získávání prostředků na developerské aktivity v rámci celé České republiky.

V čem jsou vaše služby výjimečné? 

Jsou komplexní. Klienta provedeme celým úvěrovým procesem. Od přípravy podkladů a jejich analýzy, přes výběr vhodné bankovní či jiné finanční instituce až po zprostředkování jednání. A tím to zdaleka nekončí. Jsme oporou během schvalování úvěru a o klienta se staráme také po podpisu dokumentace, čili i tehdy, když dojde na plnění podmínek čerpání úvěru a podmínky následné. Šetříme tak firmám cenné zdroje i čas.

Rychlost v přidělení úvěru hraje významnou roli, a v tom může fin4Business významně pomoci, zejména v době, kdy je situace na trhu, a to nejen díky nedostatku materiálu a vysoké míře inflace, více než rozkolísaná. Velice si vážíme toho, že pro některé klienty zajišťujeme financování opakovaně.

Představil byste některé z úspěšných projektů, jež za vámi stojí? 

Zatím jsme zprostředkovali financování v objemu téměř dvou miliard korun. V průměru jde o financování ve výši 50 až 100 milionů korun. Pro naše klienty jsme ale zprostředkovali i financování v eurech.

Zmínil bych například developerský projekt výstavby rodinných domků v Praze–Ďáblicích, investiční úvěr na nákup polikliniky v Praze nebo refinancování fotovoltaické elektrárny na Svitavsku. Pro naše klienty jsme zajišťovali ale i financování penzionů či apartmánových domů určených k rekreaci či provozní financování.  

Na jaké druhy projektů dnes firmy financování nejčastěji poptávají? 

Vedou ty developerské, zde zaznamenáváme růst poptávky po našich službách kontinuálně už od koronavirové pandemie. Firmy zkrátka bytovou a domovní výstavbu vidí jako smysluplnou investici, která jim stále dobře dokáže peníze zhodnotit, ačkoli se plošně zdražuje skoro všechno. Také před inflací je to zatím stále nejjistější obrana.

Zvyšuje se zájem o naše služby na poli financování investic, které mají za cíl zajistit prostředky na vybudování energetické soběstačnosti podniků. Předpokládáme, že poptávka po úvěrech v tomto segmentu ještě dramaticky zesílí.

Rád bych zdůraznil, že to není jen ekonomické řešení, ale zároveň tím lze udělat kroky vstříc evropské legislativě, která chce během necelých tří dekád dosáhnout uhlíkové neutrality zemí EU. Ale kdo ví, jestli to nakonec nebude dříve…

Je ale vždy reálné, aby firma na tak smělé plány prostředky získala?

Dobře a realisticky připravený projekt je to, co firmám v důsledku šetří náklady. A navíc čas je to, oč se tu hraje především.

Značka fin4Business je ve svém jádru konzervativní. Klientům chceme nabídnout službu, která jim přinese kýžené benefity, ale přitom hledíme na finanční zdraví podniku. Aby projekt dostal od banky zelenou, musíme myslet hodně dopředu, počítat s banálně vyhlížejícími riziky, firmám radit, jak pro potřeby získání úvěru co nejlépe optimalizovat svá očekávání i své možnosti.

***

Ing. Pavel Ráliš, MBA

spoluzakladatel značky fin4Business

Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze a London International Graduate School. Svojí praxi v bankovnictví a finančních službách zahájil v roce 1993 v Kartovém Centru České spořitelny, kde pracoval na pozici ředitele odboru. Od roku 2000 působil na pozici místopředsedy představenstva a obchodního ředitele ve společnosti Santander Consumer Finance.

Po odchodu z této společnosti pracoval od roku 2005 jako místopředseda představenstva a obchodní ředitel ve společnostech sAutoleasing a Leasing České spořitelny. Od roku 2009 působil jako jednatel a obchodní ředitel ve společnosti Bawag Leasing & Fleet. Odtud později odešel pracovat do spořitelního družstva Artesa, kde zastával pozici obchodního ředitele.

Před dvěma lety stál jako spoluzakladatel u vzniku společnosti fin4Business.

Předchozí

Výhledy na Prahu na jednom místě

Beton, který má duši

Další