Pocta Františku Tichému

|

Architektonické řešení expozice připravil opět Josef Pleskot

Výstava Pocta Františku Tichému, která se koná v Galerii Zdeňka Sklenáře až do 12. října 2024, zahrnuje 88 originálů skic, grafických listů a kreseb, pocházejících z majetku rodiny Václava Valína. Sbírka je velmi různorodá stran použitých technik i obsahu.

František Tichý (1896-1961), významný představitel avantgardy 20. století, je znám především jako autor výjevů z cirkusového a divadelního prostředí. V Galerii Zdeněk Sklenář jsou však vystaveny i méně známé náměty z malířova počátečního období. K vidění je, mimo jiné, Zátiší s broskvemi z roku 1932, Dva akty z roku 1935 a další.

Vystaveny jsou frontispisy – například ke knize Franze Kafky Ortel, ilustrace k publikaci Villon, novoročenky, oznámení k nejrůznějším příležitostem, návrhy divadelních kostýmů. Konvolut obsahuje i málo vystavované nebo neznámé práce – Břevnovský klášter, Zbraslavský most a samozřejmě motivy žonglérů, artistů, herců a kejklířů, které Tichého natolik proslavily, že jsou v souvislosti s ním uváděny notoricky.

Výstava Pocta Františku Tichému je v Galerii Zdeněk Sklenář svým způsobem výjimečná. A nejen proto, že představuje soukromou sbírku. Galerista Sklenář svěřil architektonické řešení expozice opět významnému architektovi Josefu Pleskotovi. Jím pojatá instalace realizuje Sklenářův záměr zdůraznit Tichého jako virtuózního kreslíře. Zároveň Sklenář neopomíjí připomenout přátelství Františka Tichého a svého strýce, malíře Zdeňka Sklenáře.

29. 6. – 12. 10. 2024

Galerie Zdeněk Sklenář, Schönkirchovský palác

Mikulandská 7, Praha 1 – Nové Město

úterý–sobota od 13 do 18 hodin

www.zdeneksklenar.cz

Předchozí

E&B nejen o atraktivní architektuře a víkendovém bydlení

Stolička, stolek, anebo socha?

Další