Crème de la crème českého designu najdete v Jízdárně Pražského hradu

|

Výstava High Craft v Jízdárně Pražského hradu nabídne v rámci šestadvacátého Designbloku od 2. do 6. října to nejlepší z českého designu, módy a řemesel.

Pražský mezinárodní festival designu se i letos vrací do prestižních výstavních prostor největšího hradního komplexu světa. Velkolepý sál Jízdárny Pražského hradu ožije pod záštitou první dámy České republiky Evy Pavlové speciální výstavou High Craft. V rámci kurátorského výběru ředitelky festivalu Jany Zielinski a kreativního ředitele Jiřího Macka a ve spolupráci se Správou Pražského hradu a magazínem Vogue CS se zde setká přes třicet úspěšných českých designérů a značek, které umně kombinují tradiční řemesla a inovativní, environmentálně přívětivé výrobní postupy s těmi nejvyššími estetickými standardy.

Ve zvýšeném patře Jízdárny bude k vidění tematická výstava High Craft Books s výjimečně zpracovanými knihami a publikacemi. Dvacátý šestý Designblok proběhne od 2. do 6. října na Pražském hradě, v Muzeu Prahy a Bastionu Florenc, Uměleckoprůmyslovém museu a dalších místech po Praze. 

Na výstavě High Craft se v rámci šestadvacátého ročníku Designbloku představí značky s mnohaletou historií i mladá krev českého designu, nová partnerství i dlouhodobé spolupráce a produkty na škále od subtilních šperků přes vázy, módu, užité sklo až po celé nábytkové kolekce.

Designblok si získal své mezinárodní renomé především díky mimořádnému talentu českých designérů a perfektnímu zpracování tradičních materiálů, jako je sklo, porcelán nebo dřevo. Výběr toho nejlepšího, propojení vynikajícího řemesla a současného designu jsme nazvali High Craft. Pro kurátorský výběr byla rovněž důležitá výroba na území Česka. Janja Prokić, DECHEM, Lukáš Novák s KodlContemporary, MOSER a Jan Plecháč, BROKIS a Lucie Koldová, tradiční Sklárna HARRACHOV pod novým uměleckým vedením studia LLEV Marcela a Evy Mochalových a mnoho dalšího naleznete v unikátní výstavě, nad kterou převzala záštitu první dáma České republiky Eva Pavlová,“ přibližuje koncept výstavy Jana Zielinski, ředitelka Designbloku a spolukurátorka výstavy High Craft.

Návštěvníci výstavy High Craft v Jízdárně Pražského hradu se mohou těšit na výběr více než 30 designérů a značek. Oceňované duo Lexová & Smetana bylo osloveno rodinnou firmou Hrdina & České pískovce, aby navrhlo kolekci pískovcových stolů inspirovaných Pražským hradem a architektem Jože Plečnikem. Designér Jiří Krejčiřík zase spojil kreativní síly se značkou BUDU, aby společně představili kolekci skládacího nábytku. Odvážné, ručně tkané, kožené textilie vytvořené za pomoci digitálních technologií budou moct návštěvníci festivalu prozkoumat v interaktivní instalaci designérky Martiny Špetlové, absolventky prestižní univerzity Central Saint Martins, která žije a tvoří v Londýně.

Na výstavě nebude chybět netradičně pojatý brokát od Veroniky Velčovské Jirouškové či značka MAY studio Štěpánky Pivcové, kterou obléká i první dáma České republiky. Nové kolekce chystají také přední designérky šperku Janja Prokić či Dick Wolf. Staletá tradice českého skla se odráží i v současném designu – novinky představí designér František Jungvirt, oblíbené duo DECHEM i známé české sklárny MOSER, BROKIS, i jedny z nejstarších výrobců skla ve střední Evropě – Sklárna HARRACHOV nebo vzkříšená Květná 1794. Kompletní přehled vystavujících je k nahlédnutí v online katalogu na designblok.cz. 

Výstava High Craft se koná ve spolupráci se Správou Pražského hradu a magazínem Vogue CS.„S velkou radostí navazujeme na úspěšnou loňskou spolupráci, kdy se Designblok po dlouhých letech vrátil na Pražský hrad. V letošním roce se program přesune z Míčovny do rozlehlejší hradní Jízdárny, kde si návštěvníci na ploše o 2000 metrů čtverečních prohlédnou to nejlepší, co současný český design nabízí, ať už od zavedených studií, tak mladých talentů. Je tedy opravdu na co se těšit,uvádí kulturní a programová ředitelka Pražského hradu Veronika Wolf.

Mezi dlouhodobé cíle Vogue CS patří podpora a zviditelnění mimořádných talentů v módním průmyslu. Vydavatelka Vogue CS Michaela Seewald proto spolu s šéfredaktorkou Danicou Kovářovou předají v rámci festivalu ocenění Vogue Nominee určené mladým módním návrhářům. Finalisty navíc představí instalace časopisu.

„Výstava High Craft návštěvníkům nabídne pohled na současný módní a designový svět s důrazem na udržitelnost, tradici a kreativitu, které tvoří jádro naší filozofie. Pro Vogue CS je tato příležitost jedinečná. Naše přítomnost v tak prestižním a historickém prostoru, jakým je Jízdárna Pražského hradu, symbolizuje nejen propojení tradice a moderního designu, ale také náš závazek přinášet inovativní a inspirativní projekty. Osobně to vnímám jako potvrzení směru a vizí, které Vogue CS již několik let představuje,říká k výstavě High Craft Michaela Seewald, zakladatelka a vydavatelka Vogue CS.

Zvýšené patro Jízdárny bude patřit tematické výstavě High Craft Books, které návštěvníky seznámí s knižní tvorbou předních českých nakladatelství akcentujících kvalitní grafické zpracování knih a publikací. K vidění budou nakladatelství wo-men, Verzone, Poketo, nastole a Meander či projekt Českých center Beyond Paper Plane. Naopak v dolní části Jízdárny vznikne prostor pro estetický i gastronomický zážitek.

Pro veřejnost se zde během festivalu otevře pop-up kavárna ve spolupráci s firmou White Circus catering. Na balkoně navíc vznikne VIP Lounge navržená oceňovaným scénografem Markem Cpinem a terasa Jízdárny Pražského hradu ožije v rámci speciální předpremiéry v pondělí 30. 9. 2024. Tentýž den zde vystoupí světově uznávaný architekt a zakladatel studia MVRDV Winy Maas s výzkumným projektem The Green Dip od The Why Factory, který představuje vizuální manifest řešení zeleně pro města.

Část programu letošního Designbloku proběhne také v další části areálu Pražského hradu a to v Lobkowiczkém paláci. Ve čtvrtek 3. října zde předá nezávislá mezinárodní porota v čele s Benem Hobsonem, novinářem a spoluředitelem prestižního britského serveru Dezeen, Ceny Designbloku 2024 – nejdůležitější ocenění v rámci festivalu udílené za výjimečné počiny. V sobotu se v Lobkowiczkém paláci za přítomnosti veřejnosti i zahraniční odborné poroty odehrají módní přehlídky finalistů evropské absolventské soutěže Designblok Diploma Selection. 

Návštěvníkům festivalu se za zvýhodněné vstupné otevře také již probíhající výstava Kniha je Art v Královském letohrádku pořádaná Správou Pražského hradu ve spolupráci s projektem Identita – příběh českého grafického designu a Muzeem literatury. Výstava na knihy nahlíží netypicky ne skrze obsah, ale skrze jejich formu. Představuje je jako estetické či umělecké předměty a nabízí výběr knih pozoruhodných z hlediska typografického či písařského provedení, řemeslného zpracování či unikátních ilustrací. Designblok také ve spolupráci s projektem Identita nabídne filmovou premiéru snímku Identita: Film o českém grafickém designu mapující více než sto let české vizuální kultury.

26. Designblok proběhne od 2. do 6. října 2024 na Pražském hradě, v Muzeu Prahy, Bastionu Florenc, Uměleckoprůmyslovém museu a na dalších lokacích po Praze. Výstava Bóda Horák: Biosféra bude přístupná do 28. října 2024. Kompletní program a vstupenky za zvýhodněnou cenu je možné najít na stránkách designblok.cz.

Text redakce, foto archiv Designbloku

Předchozí

Nejen pro milovníky architektury

Nadace KKFF pomáhá proměňovat veřejný prostor

Další