Letošní turistickou sezonu zahájilo vinařství Kolbyv moderním stylu. V areálu vznikl nový suchý sklad, zvětšila se vinotéka pro návštěvníky a přibyla velká terasa. Omlazení se po letech dočkaly i samotné vinice, které nyní ošetřuje plně autonomní stroj VitiBOT.
Text: Redakce
Foto: BoysPlayNice
Název získalo vinařství podle stejnojmenného svahu, který se nachází v jeho těsné blízkosti, na okraji národní přírodní památky Pouzdřanská step. Historie pěstování vinné révy na kopci Kolby sahá podle písemných záznamů do období panování krále Přemysla Otakara II. a některé nálezy dokazují, že réva na Kolby mohla růst dokonce už ve 2. století.
Hlinité spraše velké výhřevnosti a jedinečné mikroklima zde vytváří typický stepní terroir, který se výrazně a neopakovatelně odráží v chutích i vůních zdejších vín. Doménou vinařství jsou suchá bílá vína s výrazným projevem původu.
Pod taktovkou studia ORA
Původní objekt vinařství byl rozšířen o velké skladové prostory a moderní zázemí pro výrobu vína. Nový suchý sklad vznikl na ploše za vinařstvím a je využíván pro uskladnění vín obou vinařství z portfolia J&T Wine Holding. „V Pavlově jsme na úkor skladu vybudovali zákaznické centrum, proto jsme pro Reisten museli zřídit náhradní distribuční prostory,“ vysvětluje Ondřej Stejskal, ředitel vinařství Kolby.
Novou důležitou součástí Kolby se stalo i nové zázemí pro návštěvníky, které vzniklo pod taktovkou architektonického studia ORA. To se rozhodlo původní objekt propojit s moderní nástavbou za využití dominantní ocelové a dřevěné konstrukce.
Studio ORA stálo již za rekonstrukcí vinařství Reisten, autorský rukopis obou návrhů je tedy hodně podobný, ovšem vždy s respektem k dané lokalitě. V obou pracoval architekt Jan Veisser s kombinací dřeva a kovu, ale zatímco v Reistenu využíval zejména dub, v Kolby vsadil hlavně na akát pocházející z místních zdrojů.
Vyrábět sekty se přímo nabízí
„V objektu vinařství vznikly winebar s velkou terasou, kterému dominuje uprostřed umístěný masivní degustační stůl, a obchod s malým gastronomickým provozem pojaté v moderním duchu. A protože se v podzemí nacházejí krásné klenuté sklepy, rozhodli jsme se, že v nich vytvoříme tradiční degustační prostor se zázemím a boxy na archivní vína,“ popisuje Ondřej Stejskal. Posedět se sklenkou vína se tak nyní dá podle počasí nejen v interiéru, ale i na rozlehlé terase nebo jen v trávě na lehátku.
Rekonstrukcí prošlo i přilehlé parkoviště, kde je nově umístěna volně přístupná dobíjecí stanice. Během příjemného posezení s přáteli si tak návštěvníci mohou dobít svůj elektromobil či elektrokolo.
Nebývale rozlehlé sklepní prostory si navíc přímo říkají o vytvoření zázemí pro produkci vlastních sektů, a to od výroby primárního vína, až po odstřelení kalů a finální uzavření lahve. Pro sekty, které potřebují ležet alespoň devět měsíců na lahvi na jemných kvasničných kalech, jsou ve sklepě ideální podmínky jak prostorové, tak co se týká vlhkosti a teploty.
Rekultivací prochází i vinice
Omlazení a rekultivace probíhá několik let i na samotné vinařské trati. Vinice Kolby se rozprostírá zhruba na 39 hektarech, čímž se řadí mezi střední vinařství. „Výsadba je tady z roku 1984, ale bývalí majitelé na ni moc nedbali, takže nyní děláme velký rekultivační projekt, jehož cílem je omlazení a zahuštění vinice,“ uvádí Ondřej Stejskal. Každý rok tu zvládnou obnovit přibližně tři hektary vinohradu. Během zahuštění se podstatně zvýší hustota keřů na hektar a není nutné keře přetěžovat, navíc ve vyšší konkurenci jsou rostliny nuceny hlouběji kořenit, což minimalizuje problémy s nedostatkem vody.
Šířka meziřadí se tak sice sníží na polovinu, ale s moderní technikou jsou vinaři schopni se pohybovat i v takto úzkém řádku. Velkým pomocníkem je jim například nově pořízený autonomní stroj VitiBOT, který se po vinici pohybuje sám a sazenice zvládne nejen přihrnovat, ale i okopávat – a pomůže vyřešit i dlouhodobý problém s nedostatkem sezónních pracovníků. Zároveň se vinařství připravuje na ještě jednu velkou změnu – přechod do bio režimu.